Piratenpartij vangt bot tegen waxinehoudergooier

Waxinelichthoudergooier Erwin Lensink mag in principe met de naam Piratenpartij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. De Raad van State heeft een beroep van de partij maandag niet-ontvankelijk verklaard, meldt een woordvoerder. De Piratenpartij had het beroep een dag te laat ingediend.

Het verzoek van de partij kwam vorige week woensdag aan het eind van de middag binnen bij de hoogste bestuursrechter. Maar de termijn was al om middernacht van dinsdag op woensdag verlopen. De wet is duidelijk over te laat ingediende beroepen, aldus de woordvoerder. "De zaak is daarom niet inhoudelijk behandeld."

Vorig weekeinde ontstond ophef binnen de Piratenpartij toen bleek dat partijlid Lensink, die in 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, de partij en zichzelf in Nijmegen had aangemeld voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Maar het landelijk bestuur vond het nog te vroeg om in Nijmegen mee te doen. De lokale afdeling van de Piratenpartij legt tot en met de verkiezingen van 19 maart alle activiteiten stil om verwarring over de naam te voorkomen, laat landelijk partijleider Dirk Poot weten. "Daarnaast is gisteren op een ledenvergadering met Erwin mondeling afgesproken dat hij zich niet zal profileren onder de naam Piratenpartij", aldus Poot.