Limburgse ondernemers lopen klanten mis

Ondernemers in de provincie Limburg zien hun klandizie flink teruglopen als gevolg van de accijnsverhoging begin dit jaar. Daardoor lopen zij 'tientallen procenten' omzet mis en daalt de werkgelegenheid langs de grens nu al. Dat stelt het CDA maandag na een eerste inventarisatie van de klachten die bij een recentelijk geopend meldpunt zijn binnengekomen, zo meldt L1.

Ongeveer tweehonderd ondernemers uit Limburg hebben bij het meldpunt geklaagd over de hogere accijns op brandstof en sterke drank. Het gaat daarbij om de uitbaters van een tankstation, maar ook om de eigenaren van een slijterij, supermarkt of café. Het meldpunt ging bijna een maand geleden open.

De ondernemers klagen dat consumenten massaal naar Duitsland of België rijden om de tank of drankkast te vullen. "Niet alleen wordt in het buitenland getankt, tegelijkertijd worden jerrycans gevuld met brandstof, worden sloffen sigaretten en dozen drank ingeslagen of worden de boodschappen gedaan in België of Duitsland", aldus een van de klagers.

Het CDA ziet zich in zijn beweringen gesterkt door een recent onderzoek van branchevereniging Bovag onder een kleine zeshonderd pompstations. Ook daaruit kwam naar voren dat de verkoop bij de pompen sinds begin dit jaar met tientallen procenten is teruggelopen.

Hoeveel klachten er landelijk zijn binnengekomen, kan CDA-Kamerlid en accijnswoordvoerder Pieter Omtzigt niet zeggen. Een week na het openen van het meldpunt waren dat er al vierhonderd, zo stelde een woordvoerder van de partij destijds. Omtzigt verwacht eind deze week met landelijke cijfers te kunnen komen.