Gemeenten in het nauw door wetgeving EU

De financiën van gemeenten komen door Europese wetgeving verder onder druk te staan. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag. Gemeentelijke bedrijven moeten vanaf 2016 25 procent vennootschapsbelasting betalen over de winst uit afvalverwerking en havenbedrijven, maar bijvoorbeeld ook uit zwembaden.

De maatregel komt voor de gemeentelijke bedrijven op een slecht moment. Door de zwakke economie staan grondprijzen onder druk. Adviesgroep Deloitte becijferde dat de maatregel gemeenten op lange termijn negenhonderd miljoen euro kost. Experts verwachten dat gemeentebedrijven financiële tegenvallers uitstellen om na 2016 de winst te drukken.

Deskundigen denken dat gemeenten door de maatregel bovendien minder zullen investeren in achterstandswijken. Het wordt voor gemeenten minder aantrekkelijk om voor een schappelijk bedrag grond te verkopen aan woningcorporaties, omdat de fiscus bij de berekening van de winst de gangbare marktprijs rekent.

De invoering van de belastingplicht is het gevolg van Europese wetgeving, die oneerlijke concurrentie met commerciële bedrijven moet tegengaan. Nu betaalt een private afvalverwerker als Van Gansewinkel wel belasting en een gemeentelijk bedrijf niet.

De inmiddels afgetreden staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zegde de Europese Commissie vorig jaar toe de winstbelasting ook voor overheden in te voeren. Het is denkbaar dat de rijksoverheid de gemeenten daarvoor compenseert.