Obama kwaad om antigaywet Oeganda

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag felle kritiek geuit op het Oegandese voornemen om homoseksualiteit verder te criminaliseren. De plannen zijn een 'stap achteruit' voor alle Oegandezen en 'compliceren onze gewaardeerde relatie', liet Obama weten in een verklaring die werd uitgegeven in het zuiden van Californië, waar hij in het weekeinde verbleef.

Obama zei dat de wet die de Oegandese president Yoweri Museveni nu toch wel wil ondertekenen een smet werpt op de gelofte van Oeganda om de mensenrechten van zijn burgers te beschermen. Het is ook een ernstige tegenslag voor iedereen die vrijheid, gerechtigheid en gelijke rechten is toegedaan, zei Obama.

Homoseksualiteit is al onwettig in Oeganda. Seksuele handelingen die ingaan 'tegen de natuurlijke orde' zijn al verboden onder een oude koloniale wet. Maar afgelopen week liet Museveni weten dat hij toch zijn handtekening zal zetten onder een strengere wet die in december door het parlement werd aangenomen. Deze wet voorziet in levenslange gevangenisstraf voor homoseksualiteit met 'verzwarende' omstandigheden, bijvoorbeeld hiv-besmetting bij een van de partners, seks met minderjarigen of herhaalde seksuele misdrijven, ook als deze met wederzijdse instemming plaatshebben tussen volwassenen.

Het is nog onduidelijk wanneer Museveni de wet zal ondertekenen. Hij beschouwt homoseksualiteit als 'abnormaal', maar vond de wet in eerste instantie te streng. Hij is echter overstag gegaan na een rapport van 'medisch deskundigen', die concludeerden dat homoseksualiteit aangeleerd gedrag is. De maatregel heeft brede steun onder christelijke geestelijken en Oegandese parlementsleden, die menen dat de wet nodig is om te voorkomen dat westerse homoseksuelen Oegandese kinderen 'rekruteren'.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Susan Rice liet zondag weten dat zij zaterdagavond 'uitvoerig' met Museveni had gesproken en hem op het hart had gedrukt de wet niet te ondertekenen.

Ook in veel andere Afrikaanse landen hebben homoseksuelen te maken met ernstige discriminatie en zelfs gevangenisstraf. Nigeria bijvoorbeeld heeft vorige maand de straffen voor homo's verzwaard.