Rusland en Taliban herdenken einde oorlog

Het is zaterdag precies 25 jaar geleden dat de toenmalige Sovjet-Unie zich terugtrok uit Afghanistan. In Rusland en Afghanistan werd het einde van de Afghanistan-oorlog herdacht. De Russische minister van defensie Sergej Sjoigoe prees de oorlogsveteranen, terwijl de Taliban opriepen om de Amerikaanse legermacht in Afghanistan te verdrijven.

De Sovjet-Unie trok op 25 december 1979 Afghanistan binnen. De oorlog zou ruim negen jaar duren. Uiteindelijk werd de oorlog door het Sovjet-parlement, op initiatief van Michail Gorbatsjov bestempeld als een mislukking en werd het leger teruggetrokken. De laatste Sovjet-militair vertrok op 15 februari 1989 uit Afghanistan. Meer dan veertienduizend militairen vonden de dood en nog eens vijftigduizend liepen verwondingen op.

Sjoigoe sprak zijn waardering uit voor de heldenmoed van de Sovjet-militairen en zei dat de ervaring die destijds is opgedaan goed van pas komt voor vredesmissies en contraterrorisme.

In Afghanistan zei Talibanwoordvoerder Qari Yousef Ahmadi dat de Sovjet-militairen onschuldige mensen hebben vermoord en 'ons land hebben verwoest'. "We vochten echter terug en wisten ze te verslaan", aldus Ahmadi. Hij beschuldigde de Verenigde Staten ervan dezelfde fout te hebben gemaakt als de Sovjet-Unie toen Amerikaanse militairen het land binnenvielen. Volgens hem moet de Afghaanse bevolking 'net zo omgaan met de aanvallers van vandaag, zoals ze met de aanvallers van gisteren omgingen'. "Er is geen verschil tussen onze strijd van gisteren en die van vandaag."