Volumeknop teruggedraaid bij concerten

De muziek tijdens concerten en dancefeesten moet zachter worden gezet. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) tekent hiervoor vrijdag een convenant met organisatoren van muziekevenement en poppodia. Ook moeten bezoekers actief worden voorgelicht over de risico's van harde muziek voor hun gehoor zodat ze zich daar tegen kunnen beschermen.

"Muziek kan tegenwoordig zo hard dat bij sommige concerten alleen oordoppen voor bouwvakkers veilig genoeg zijn. Daar moeten we echt vanaf", aldus Van Rijn. De staatssecretaris zegt het te waarderen dat organisatoren 'hun verantwoordelijkheid nemen en een voortrekkersrol vervullen bij het tegengaan van gehoorschade'. "Ik streef ernaar dat meer partijen zich aansluiten bij het convenant."

Van 810.500 Nederlanders is bij de huisarts bekend dat zij problemen hebben met hun gehoor. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Uit datzelfde onderzoek is gebleken dat gehoorschade door harde muziek onder jongeren een groeiend probleem is.

Het vermoeden bestaat dat jongeren meer worden blootgesteld aan hard geluid, bijvoorbeeld via muziekspelers, telefoons en tijdens het uitgaan. Van de jongeren die hebben meegedaan aan een test geeft zestig procent aan dat ze wel eens een piep horen na het uitgaan. Bij zo'n twintig procent gaat de piep niet meer weg. Dat wijst op een onherstelbare gehoorbeschadiging.