Burger King boekt veel meer winst

Burger King heeft in het vierde kwartaal ruim een derde meer winst behaald dan een jaar eerder. De Amerikaanse fastfoodgigant hield eind december bijna 67 miljoen dollar over (49 miljoen euro), vooral door de hogere verkoop in Azië. Wereldwijd steeg de verkoop van patat en hamburgers met 1,7 procent, zo maakte Burger King donderdag bekend.

In de Verenigde Staten - waar Burger King in september met veel bombarie een caloriearme frietlijn introduceerde - had de fastfoodketen aanmerkelijk meer moeite om zijn waar aan de man te brengen. De verkoop daalde daar met 1,2 procent op jaarbasis, in restaurants die minimaal een jaar open zijn.

Of de caloriearme friet genaamd Satisfries desondanks wel in rap tempo over de toonbank vloog, maakte Burger King niet bekend. De omzet van het bedrijf daalde afgelopen kwartaal met drie miljoen dollar naar 265 miljoen. Dat kwam vooral doordat Burger King steeds meer van de eigen restaurants verkoopt aan franchisers. Die leveren minder omzet op, maar wel een vergelijkbare winst.