EU-Hof: Hyperlinken en embedden mag

Het Europese Hof heeft in een arrest over hyperlinken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal een belangrijke uitspraak gedaan, die gevolgen zou kunnen hebben voor de 'embedheffing' die graaiclubje Buma/Stemra opeist van websites die streams embedden van bijvoorbeeld radiozenders of sites als YouTube. Dat melden Webwereld en Tweakers.

"De eigenaar van een website kan, zonder toestemming van de houders van het auteursrecht, via hyperlinks doorverwijzen naar beschermde werken die op een andere website vrij beschikbaar zijn", aldus het Hof in een persverklaring.

De zaak was aangespannen door een groep Zweedse journalisten die nieuwsaggregatiedienst Retriever aanklaagden. De dienst bood directe links aan naar artikelen op het web, of deze zelfs in hun eigen pagina embedden.  Beide vormen van linken blijken nu dus toegestaan, omdat volgens het Hof van een nieuwe openbaring geen sprake is.

Uitzondering is content die niet vrijwillig door de rechthebbende online is gezet, en materiaal dat normaliter beschermd is door een login. Linken naar gejatte Playboyfoto's of naar inhoud achter een betaalmuur blijft daarmee verboden, maar radio- en televisiestreams zouden zonder probleem in je site kunnen worden gezet. Richtlijn is dat als de rechthebbende het zélf online heeft gezet je ernaar mag linken. Zelf een kopie op je eigen webserver draaien mag dan weer niet.

Buma/Stemra heft momenteel nog van diverse sites een fors bedrag als deze sites muziekstreams embedden. Zij hebben nog niet gereageerd op de uitspraak.

Update 16.30 uur:
Uit het arrest blijkt ook dat lidstaten niet het recht hebben om het begrip 'mededeling aan het publiek' (openbaarmaking) op te rekken. Dit houdt concreet in dat de Nederlandse rechters wel soepeler mogen zijn in wat ze toelaten, maar beslist niet strenger. Blijkt die EU toch nog ergens goed voor te zijn!