Net opgedoken otter Groene Hart doodgereden

Na het doodrijden van een otter op de A12 bij Gouda is niet meer zeker of er nog soortgenoten in het Groene Hart rondwaren. "Wij maken ons grote zorgen en zullen het gebied goed in de gaten houden", schrijft boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten donderdag.

De dierenambulance in Gouda kreeg woensdagmiddag een melding dat op de snelweg bij Gouda richting Den Haag een groot dier lag. Het bleek om een dode otter te gaan. Het is nog niet zeker of het om de otter gaat die eind vorig jaar in de Nieuwkoopse Plassen werd gezien.

De vreugde was na die waarneming groot. Natuurmonumenten stelde in een verklaring 'ontzettend blij' te zijn en sprak van 'een kroon op het natuurbeschermingswerk van tientallen jaren'. De vereniging wees er toen op dat de laatste otter van de Nieuwkoopse Plassen in 1976 werd doodgereden.

Otters stierven zo'n 25 jaar geleden uit in Nederland maar kregen in 2002 een nieuwe kans. De roofdieren werden toen in verschillende regio's uitgezet. Sindsdien laten ze zich op steeds meer plekken zien. Zo dook vorig jaar een otter op in de Oostvaardersplassen in Flevoland. Drie jaar geleden werd al een otter gezien aan de rand van het Groene Hart.