Verhit Belgisch debat over kindereuthanasie

De vraag of terminaal zieke kinderen recht op euthanasie hebben heeft woensdag voor verhitte debatten in de Belgische Kamer van Afgevaardigden verzorgd. Donderdag stemt het Belgisch parlement over een wet die dit mogelijk maakt.

Voorstanders zien kindereuthanasie als een barmhartige mogelijkheid om uitzichtloos lijden te verminderen. Tegenstanders noemden de wet overhaast, verkeerd en medisch onverantwoord. Ondanks de heftige Kamerdiscussies wordt verwacht dat de wet morgen wordt aangenomen. In december stemde de Senaat al met een grote meerderheid voor het wetsvoorstel. "Het is onze verantwoordelijkheid om ieder mens waardig te laten leven, maar ook waardig te laten sterven", zei Karine Lalieux, Kamerlid voor de linkse Parti Socialiste. De christendemocraat Sonja Becq wees het voorstel af en zei dat de hedendaagse medische wetenschap in staat is om pijn te verdoven bij ernstig zieke kinderen totdat hun ziekte zijn natuurlijk beloop neemt. Volgens haar heeft België minimumleeftijden voordat iemand alcohol en sigaretten kan gebruiken en zou dit voor euthanasie niet anders moeten zijn.

De enige twee andere naties waar euthanasie is toegestaan zijn twee buurlanden van België: Nederland en Luxemburg. In Nederland mogen kinderen van 12 tot en met 15 jaar met toestemming van hun ouders kiezen voor een vrijwillig levenseinde. Kinderen van 16 en 17 jaar oud moeten hun ouders van tevoren op de hoogte stellen van hun keuze. Alleen kinderen die ondraaglijk en uitzichtloos fysiek lijden komen volgens het wetsvoorstel in aanmerking voor euthanasie. Om zeker te zijn dat zieke kinderen begrijpen wat dit betekent moeten zij aan een psycholoog of psychiater aantonen dat zij wilsbekwaam zijn. Ook moeten ouders instemmen met de keuze van hun kind. Hoewel een peiling stelde dat 75 procent van de Belgen voor verruiming van de euthanasiewet is, heeft een actieve oppositie zich de afgelopen dagen ook laten horen. Zo werd er deze week een 'open brief' gepubliceerd die ondertekend werd door 160 Belgische kinderartsen. Zij meldden dat de wet niet nodig is. Andere dokters hebben zich achter het wetsvoorstel geschaard en zeggen dat slechts een handvol tieners ieder jaar voor kindereuthanasie in aanmerking komt.