Klooster klusflat Kleiburg

Een stukje cultuurverrijking in de Bijlmer. Een deel van Kleiburg , een flat in de Amsterdamse woonwijk, zal namelijk vanaf april dienst doen als klooster.

De K-buurt kon wel een opknapbeurtje gebruiken en hiervoor is een slimme oplossing bedacht: megaflat Kleiburg is omgedoopt tot klusflat. Alle appartementen zijn in de koop gegooid, met een soort supercasco-systeem. De woningen worden goedkoop aangeboden en een koper mag er zo ongeveer mee doen wat hij/zij maar wilt. Woningen kunnen afzonderlijk worden gekocht, maar ook in clusters en worden samengevoegd. Naast elkaar, onder en boven elkaar… het maakt niet uit.

Johannes van den Akker ziet hier wel wat in. Hij wil in april een optie nemen op zes aaneengesloten appartementen, teneinde een kloostergemeenschap te stichten. Niet zo'n ouderwetse met bruine pijen en kale, oude mannetjes die de hele dag in oude geschriften turen, maar meer iets dat lijkt op een ashram. De leefgemeenschap zal gaan bestaan uit vier huishoudens, waarvan twee gezinnen. De leden wonen in hun eigen appartementje, de overige twee ruimtes worden omgebouwd tot buurtkamer, een kapel en een gastenverblijf.

En… zoals het een zichzelf respecterend klooster betaamt, gaat men zich onder andere storten op het brouwen van bier! Dit brouwsel zal Kleibier gaan heten en het is de bedoeling dat het zo snel mogelijk na de stichting van het klooster op de markt komt.