'Schaf pensioenleeftijd af'

De pensioenleeftijd moet afgeschaft worden. Een uitspraak die je normaal verwacht van een politicus die wat liberale zieltjes wil winnen of van een industrialist die geld wil besparen. Maar deze keer komt het van academici. Volgens hen is het huidige systeem gewoonweg niet houdbaar.

Professors Yehuda Baruch, Susan Sayce en Andros Georgiou, allen gelieerd aan universiteiten in het VK, onderzochten pensioenstelsels over de hele wereld. Ze zagen daarbij steeds hetzelfde: mensen worden steeds ouder en jongeren beginnen later te werken. Daardoor ontstaat een financieringstekort.

Er is maar één oplossing, zo zegt Baruch: "Onze studie pleit voor het wereldwijd afschaffen van de standaard pensioenleeftijd. Zo kunnen mensen een waaier aan opties overwegen over hoe en wanneer ze willen stoppen met werken, en ze krijgen meer flexibiliteit in hun pensioenplannen."

Door statistische en kansberekeningsmodellen op de pensioenstelsels los te laten, ontdekten ze dat de stelsels op de lange termijn onhoudbaar zijn. Als tegenvoorbeeld analyseerden de onderzoekers de situatie in het VK, waar de standaard pensioenleeftijd in 2011 afgeschaft is. 

Volgens het team is er wel enig voorbehoud. Zo is het voordeel in veel landen pas optimaal als de attitude tegenover ouderen en hun waarde op de werkvloer verandert. Ook moeten ouderen betere mobiliteit op de arbeidsmarkt krijgen. Tenslotte zal het voorstel niet in alle landen een even groot voordeel brengen.

Baruch is alvast positief gestemd: "Onze studie suggereert dat ouderdom gezien kan worden als een vooruitzicht op langdurige en stabiele bijdragen aan de samenleving, in plaats van een aftakeling of voorbereiding op het stoppen met werken - wat kan leiden tot druk op de publieke fondsen."