Drie jaar cel voor Twentse ex-neuroloog Jansen

De Twentse ex-neuroloog Ernst Jansen moet drie jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Almelo dinsdag bepaald. De rechters vinden dat hij schuldig is aan de zelfmoord van een patiënte en dat hij anderen zwaar lichamelijk en psychisch letsel toebracht. Het Openbaar Ministerie had zes jaar onvoorwaardelijk geëist.

Jansen slikte 'enorme hoeveelheden verdovende middelen' en stelde 'op zeer lichtvaardige wijze' zware diagnoses, oordeelde de rechtbank. "Hij liet zich niet corrigeren, en voelde zich met superieur medisch handelen ver verheven boven zijn collega's." De rechters achten Jansen - in tegenstelling tot deskundigen die hem onderzochten - volledig toerekeningsvatbaar.

De rechters oordeelden dat Jansen de patiënte die later zelfmoord pleegde ten onrechte vertelde dat ze een dodelijke ziekte had. Aan deze diagnose hield hij erg lang vast. Medicijnen die ze kreeg omdat ze alzheimer zou hebben, zouden nare bijwerkingen hebben gehad. Tussen de doodsangsten van de patiënte en de daaruit volgende zelfmoord ziet de rechtbank een rechtstreeks verband.

Bij andere patiënten constateerde de rechtbank keer op keer dat dat Jansen niet volgens de regelen der kunst handelde. Jansen drong volgens de rechters een behandeling op. "Man, je hebt het! Je hebt het", zo citeerde de voorzitter van de rechtbank wat Jansen volgens een van zijn patiënten zou hebben gezegd. Jansen vertelde hem dat hij aan de zware medicijnen moest, omdat hij anders nog maar twee jaar te leven zou hebben.

Jansen stelde lichtvaardig diagnoses, besprak de patiënten niet met zijn collega's, deed geen aanvullend onderzoek, schreef zware medicijnen voor, hield bijwerkingen niet in de gaten en negeerde richtlijnen en protocollen. Aandoeningen die patiënten wel hadden, bleven ondertussen jarenlang onbehandeld. Veel patiënten kampen nog steeds met depressies.