Mierenlokdoosjes en vliegenstrips blijven te koop

Mierenlokdoosjes, vliegenstrips en andere bestrijdingsmiddelen waarin zogeheten nicotinoïden zitten blijven gewoon verkrijgbaar. Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat er geen grondslag is voor een verbod op deze middelen.

De Kamer steunde in juni een motie van de Partij voor de Dieren voor een verbod op verschillende bestrijdingsmiddelen omdat ze schadelijk zouden zijn voor bijen en mensen. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden stelt echter dat de risico's verwaarloosbaar zijn, aldus Mansveld.

De bewindsvrouw vindt net als de Kamer wel dat het gebruik van biociden door particulieren moet worden teruggedrongen. Daarom komt er een voorlichtingscampagne om mensen op alternatieven te wijzen.

De staatssecretaris gaat ook kijken of het mogelijk is om een kassacheck in te voeren, zoals bij medicijnen. De koper wordt dan gevraagd of hij meer informatie over het product wil. Er moet dan wel altijd iemand in de winkel zijn die 'deskundige voorlichting' kan geven.

Verder vindt Mansveld dat er alleen gebruiksklare bestrijdingsmiddelen te koop zouden moeten zijn, om de kans op verkeerd gebruik te verminderen. Ze gaat daarover met het bedrijfsleven in gesprek.