'Voynich-manuscript is oud-Mexicaans'

Sommige mysteries blijven de mensheid bezighouden. Is er een god? Wat is het doel van het leven? Is er intelligent leven op FOK!? Door de wetenschap worden het er echter steeds minder. Nu hebben ze wellicht weer een mysterie opgelost: het geheim achter het Voynich-manuscript.

Het Voynich-manuscript is een codex die in 1912 in een Italiaans klooster werd herontdekt door Wilfried Voynich. Afgaande op de afbeeldingen van onder meer planten, dieren en astrologische tekens is het waarschjnlijk een of andere encyclopedie. Niemand weet het zeker, want het is geschreven in een onbekend schrift.

Onderzoekers proberen al jaren het schrift te ontcijferen, maar zonder succes. Sommigen noemen het dan ook een vervalsing, wellicht gecreëerd door Voynich zelf. Koolstofdatering lijkt dat uit te sluiten, want de folio's stammen uit de 15e eeuw. Een bepaald soort mensen neemt zelfs een buitenaardse oorsprong aan.

De waarheid is volgens botanist Arthur Tucker van Dover University, in de Amerikaanse staat Delaware, een stuk eenvoudiger: het is een werk in een verloren gegane taal uit het huidige Mexico.

Hij kwam op dat idee toen hij oude Mexicaanse codices aan het bestuderen was: "Heel toevallig kwam ik het Voynich-manuscript tegen en het was een Homer Simpson-moment van D'oh!: Natuurlijk, dit komt overeen met andere codices en hun kunst in het 16e-eeuwse Mexico." 

Met name de tekening van een zeepplant in een 16e-eeuw Mexicaans manuscript komt sterk overeen met een tekening in het Voynich-manuscript. Daarnaast staat in het manuscript een afbeelding van wat volgens Tucker een tweekleurig viooltje is - een soort die alleen in Noord-Amerika voorkomt en tot in de 20e eeuw onbekend was.

Al met al wist Tucker 37 van de 303 planten, zes dieren en één mineraal te identificeren. Allemaal komen ze voor in een gebied dat tussen Texas en Nicaragua ligt. Volgens Tucker moet het manuscript dan ook geschreven zijn in een indianentaal en kon het daarom niet vertaald worden.

Andere wetenschappers blijven voorzichtig. Zo zegt Gordon Rugg, die in 2004 een belangrijke aanwijzing vond dat het manuscript nonsense is: "De kans is bijzonder groot dat je planten in de wereld vindt die puur door toeval op planten uit het Voynich-manuscript lijken."

Volgens Alain Touwaide, historisch botanicus van het Smitsonian Institute, sluit Tuckers ontdekking niets uit: "Als het een vervalsing is, zou men die vervalsing heel goed hebben kunnen baseren op flora uit de Nieuwe Wereld. Het suggereert hoogstens een mogelijke bron voor de vervalsing."