Surinaamse 'daklozenmoorden' blijven onopgelost

Twee Surinamers werden doodgeschoten, terwijl een ander met een baksteen om het leven werd gebracht. Weer een ander werd met benzine overgoten en in brand gestoken en vier mensen werden onthoofd. De overeenkomst tussen al deze gruwelmoorden: alle slachtoffers waren daklozen uit de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.

Sommigen konden niet worden geïdentificeerd. En in alle gevallen zijn de moordenaar of moordenaars niet opgepakt. De onopgeloste moordzaken van meer dan tien daklozen in acht jaar tijd jagen de Surinaamse burgers vrees aan en stellen de politie voor een raadsel. Niemand weet of de slachtpartijen willekeurig zijn of dat een seriemoordenaar het op de bange daklozen van Paramaribo heeft voorzien.

"Ik zou nooit ergens slapen waar ik alleen ben", zegt de 46-jarige dakloze Patrick Chin. "Ik ben als de dood voor wat me zou kunnen overkomen." Suriname is een relatief vreedzaam land. Er is misdaad, maar het land heeft een van de laagste moordcijfers van Zuid-Amerika. Bijna de helft van de bevolking woont in Paramaribo en ongeveer tweehonderd daklozen slapen iedere nacht op straat in de hoofdstad.

Toen de eerste twee daklozen in 2006 werden doodgeschoten, vermoedde de politie nog dat het ging om winkeleigenaren die zwervers wilden intimideren. Maar er kwamen meer aanvallen die steeds gruwelijker van aard werden. In twee gevallen werd er geen bloed bij de lijken gevonden, wat te denken gaf dat het bloed was gebruikt voor een bepaald ritueel. In 2006 leidde de moord op vijf daklozen in negen maanden tijd tot veel publieke ophef.

De zorgen namen af toen het tempo van de slachtpartijen minder werd. De moorden hielden echter niet op; in september werd het onthoofde lichaam van een zwerver onder een brug gevonden. Onderzoekers willen geen vermoede motieven voor de moorden bespreken en de vraag is of ze die hebben. Hoofd van de onderzoekseenheid van de Surinaamse politie John Steinberg zegt dat er geen sluitend bewijs is dat de moordzaken met elkaar verband houden. "Er zijn nog te veel zaken die we moeten uitzoeken voordat we zo'n aanname kunnen maken", zei Steinberg.

Sommige mensen denken dat er een seriemoordenaar achter de moorden zit. Anderen speculeren dat er satanisten of beoefenaars van zwarte magie in het spel zijn. Het heidense Obeah-geloof kent volgelingen in Suriname die duistere rituelen uitvoeren. In 2006 stelde de politie een speciale eenheid in om de misdaden te onderzoeken. Dit leverde, mede door een gebrek aan deskundige forensische onderzoekers, niets op. Ook zijn er nauwelijks getuigen, hoewel veel van de moorden vlakbij drukbezochte gebouwen plaatsvonden. Drie rijke tieners die daklozen hadden mishandeld werden dat jaar enkele weken vastgehouden in verband met de moordzaken. Zij werden later weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.