Bosniërs protesteren tegen politiegeweld

Honderden mensen hebben zondag in de Bosnische hoofdstad Sarajevo geprotesteerd tegen politiegeweld. Agenten zouden buitensporig geweld hebben gebruikt bij de arrestaties van betogers die de afgelopen dagen protesteerden tegen de regering. Vrijdag liepen demonstraties tegen de regering uit de hand en werden overheidsgebouwen in brand gestoken.

De betogers eisten de vrijlating van 44 mensen die zijn opgepakt. De lokale politiechef zei zondag dat geen van de arrestanten slecht is behandeld en dat er ook geen minderjarigen zijn aangehouden. Van de 44 arrestanten zijn 34 inmiddels vrijgelaten, aldus de politiechef.

De lezing van de politiechef werd tegengesproken door een 17-jarige jongen. Die zei dat hij net was vrijgelaten en dat hij en anderen in de kelder van het politiebureau in elkaar zijn geslagen.

De afgelopen dagen zijn meer dan driehonderd mensen gewond geraakt bij de protesten tegen de regering. Vrijdag werden maar liefst zeventien overheidsgebouwen in diverse steden in brand gestoken. De betogers zijn woedend over het werkloosheidscijfer en de welig tierende corruptie en eisen het vertrek van de regering. Veertig procent van de Bosnische beroepsbevolking zit zonder werk.

Het geweld begon afgelopen week in de noordelijke stad Tuzla, waar duizenden fabrieksarbeiders woedend waren over een privatisering die tot hun ontslag leidde. Beelden van agenten die de arbeiders in elkaar sloegen leidden tot protesten in andere steden. In vier steden is het stadsbestuur opgestapt.