[Eredivisie] Uitslagen speelronde 23

Na een paar dagen rust voor de ploegen begon vrijdag de 23e speelronde. Vitesse verspeelde opnieuw punten door tegelijk te spelen tegen ADO Den Haag. Ook Twente ging de mist in, omdat ze van PSV verloren. Op zondag speelde Ajax met 1-1 gelijk tegen PEC Zwolle. Feyenoord heeft nu net zoveel punten als Twente en Vitesse en staat dus derde.

Nummer drie Vitesse nam het in eigen huis op tegen hekkensluiter ADO Den Haag. ADO, met interim-coach Fraser op de bank, kreeg voor rust twee goede kansen via Van Duinen, maar de bal ging niet tussen de palen. Ook na de pauze was de ploeg uit Den Haag de betere van de twee. Doelman Velthuizen van Vitesse wist echter twee keer een schot van Bakker tegen te houden. Vitesse deed in de slotfase ook een duit in het zakje, maar Havenaars schot raakte de paal.

In Eindhoven stond de wedstrijd tussen de nummer twee PSV en zeven FC Twente op het programma. Al na zeven minuten kwam PSV op voorsprong toen Arias de bal in de korte hoek schoot. Een kwartier later verdubbele Locadia met een kopbal de tussenstand. Vlak voor rust deed Twente iets terug. Promes kegelde de 2-1 binnen. Na rust maakte PSV de 3-1 via Willems, waardoor het verschil weer twee was. Met nog twintig minuten te gaan maakte Ebecilio de 3-2, maar meer doelpunten kwamen er niet. PSV stijgt naar de zesde plaats op de ranglijst.

NAC Breda nam het op tegen Roda JC. De eerste helft was weinig interessant, en er vielen dan ook geen doelpunten. De tweede helft was van betere kwaliteit. Eerst lukte het Poepon niet om zijn ploeg op voorsprong te zetten, en even later faalde Donald drie keer voor Roda. Dit werd afgestraft door NAC, want in de slotfase scoorde de ploeg twee keer. Invaller Tighadouini maakte de 1-0 en Perica zette de eindstand op het bord nadat Kurto in de fout ging.

Go Ahead Eagles speelde thuis tegen AZ. Tien minuten voor rust opende de ploeg uit Deventer de score door een fantastisch schot van Schmidt.  Verder waren kansen in de eerste helft schaars. AZ was daarna de ploeg die de regie had over de wedstrijd, maar toen ze in de slotfase aandrongen werd het plots 2-0 voor Go Ahead via Antonia en Gudmundsson. In de slotseconden haalde Beerens zijn ploeg van de nul af door de bal in het doel te schieten.

Na het gelijkspel van Vitesse kon Feyenoord een plekje opschuiven als ze wisten te winnen van N.E.C. Nijmegen. Het waren echter de bezoekers die na elf minuten spelen op voorsprong kwamen via Rieks. Een kwartier later kwam Feyenoord via Immers al op gelijke hoogte. Tien minuten later scoorde Pellè zijn zeventiende doelpunt waardoor de ploeg uit Rotterdam weer voor stond. Vier minuten later kon de voorsprong nog verder worden uitgebreid, maar Pellè miste de penalty. Na rust ging het snel. Binnen vier minuten kwam Feyenoord op 4-1 na doelpunten van Boëtius en opnieuw Pellè. Nadat ook N.E.C. een penalty miste zette Boëtius met zijn tweede van de avond de eindstand op het scorebord: 5-1.

In Almelo speelde Heracles Almelo tegen SC Cambuur. De thuisploeg speelde slordig en kwam dan ook op achterstand. Na ruim twintig minuten speelde Manu de Heracles-verdediging voorbij en scoorde. In de tweede helft kregen beide ploegen meer kansen. Met nog een paar minuten te spelen voorkwam Te Wierik dat Cambuur haar eerste uitzege dit seizoen pakte door na een aantal gemiste kansen de bal wel in het doel te krijgen.

FC Utrecht ging op bezoek bij RKC Waalwijk. RKC kwam na acht minuten op voorsprong door een schot van Castelen. Binnen twee minuten kwam Utrecht al weer op gelijke hoogte, nadat Gouano hands maakte. Toornstra faalde niet vanaf de stip en maakte de 1-1. In het vervolg van de wedstrijd gebeurde er lange tijd weinig. Pas in de slotfase kwam het duel goed los. In de 79e minuut maakte Daniel de Ridder voor RKC de 2-1 en twee minuten later zette Anderson zijn ploeg op 3-1. Een minuut later kwam Utrecht terug tot 3-2 via Steve De Ridder. In de 87e minuut miste Toornstra dit keer wel bij een penalty en even later blunderde hij voorafgaand aan de 4-2. In de slotseconden maakte RKC er ook nog 5-2 van via Joachim.

Ajax kon profiteren van de misstappen van Vitesse en FC Twente. Uit bij PEC Zwolle moest dan gewonnen worden. Na zeven minuten kwamen ze via Klaassen op voorsprong toen hij een vrije trap van Schöne binnenkopte. Daarna werd Ajax slordig en kwam PEC terug door een doelpunt van Fernandez in de 36e minuut. In de tweede helft kwam PEC bijna op een voorsprong, maar Benson en Drost raakten de paal en de lat. Een misverstand tussen doelman Vermeer en Moisander leverde ook nog een kans op, maar in Zwolle werd niet meer gescoord.

In Groningen vond de derby van het noorden plaats tussen FC Groningen en sc Heerenveen. Na een half uur spelen kwam Heerenveen in de stromende regen op voorsprong door een uithaal van Van La Parra. Hierna ging het snel, want zeven minuten later stond het 0-3. Ziyech schoot van dichtbij binnen en Finnbogason scoorde nadat de bal op de stip werd gelegd. Kieftenbeld kreeg een rode kaart nadat hij hands maakte en de thuisploeg moest met een man minder verder. Met nog twintig minuten te spelen was het spelersaantal weer gelijk, want Otigba moest ook van het veld. In de slotfase scoorde Groningen nog uit een penalty, maar het mocht niet meer baten.

Ritzmaier (m) en Rienstra (r) in duel om de bal. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)