House MD helpt met diagnose

Vijf seizoenen lang hebben fans kunnen genieten van de tv-serie House, waarin asociale dokter Gregory House onoplosbare medische zaken oplost. Daarna kwamen nog drie seizoenen middelmatige brol. Laat het nou juist die laatste seizoenen zijn waarmee een Duitse dokter een leven heeft gered.

De zaak klinkt als een echte aflevering van House: een 55-jarige Duitser presenteerde zich met hartproblemen. Daarnaast werd de man langzaam blind en doof. De enige aanwijzing was dat de man enkele jaren terug een dubbele heupprothese heeft gekregen. Verschillende dokteren stonden al voor een raadsel.

Maar dokter Jürgen Schäfer heeft kennelijk zijn aandacht erbij kunnen houden tijdens een aflevering uit het zevende seizoen van House. Daarin wordt de moeder van Cuddy, House' vriendin, opgenomen met dezelfde symptomen. Tussen alle melodrama door lost House de zaak ook even op: de oorzaak is een kobaltvergiftiging door haar heupprothese.

De Duitsers besloten de man daarop eens te testen en verhip, het bleek ook bij hem juist te zijn! De man werd behandeld en zijn hartproblemen zijn nu verholpen. Helaas zijn de blind- en doofheid niet verdwenen.

Overigens staat Schäfer onder zijn studenten al langer bekend als de Duitse House. Hij verwijst in zijn college's namelijk vaak naar de show. Helemaal blij met zijn bijnaam is hij niet, vanwege de nogal ruwe sociale vaardigheden van de tv-dokter. Van de andere kant, zo zegt Schäfer: "Het is belangrjk om vriendelijk te zijn, maar patiënten worden niet gezond alleen door vriendelijk te doen."