Mishandelde diplomaat weg uit Rusland

De diplomaat Onno Elderenbosch, die afgelopen najaar werd mishandeld in zijn appartement in Moskou, vertrekt uit Rusland. Hij wordt vertegenwoordiger van Nederland bij de Raad van Europa in Straatsburg. De ministerraad heeft vrijdag met zijn benoeming ingestemd.

Volgens vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) was Elderenbosch, de tweede man van de ambassade, toe aan een volgende post in de buitenlandse dienst. "Voor zover mij bekend is er geen relatie met wat er in Moskou is gebeurd", zei Asscher vrijdag na de ministerraad.

Elderenbosch werd in oktober door twee onbekende mannen mishandeld in zijn huis in Moskou. Het incident vond plaats toen de betrekkingen tussen Nederland en Rusland op een dieptepunt verkeerden en volgde op de arrestatie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag. Borodin verliet Nederland begin december.

Het Russische onderzoek naar de mishandeling van Elderenbosch loopt nog, zei de Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj vorige week tijdens een bezoek aan Den Haag.