Geld vragen voor winkeltas helpt milieu

Klanten nemen vaker een tas van thuis mee als ze in de winkel moeten betalen voor een plastic tasje. Ook helpt het als winkels het hergebruik van tassen stimuleren. Dat blijkt uit een proefproject bij negen winkelketens in drie gemeenten. Winkeliers gaven er 48 tot 77 procent minder tasjes mee.

Negen winkelketens in Tilburg, Zoetermeer en Deventer rekenden drie maanden lang minimaal een dubbeltje voor grote en middelgrote tasjes en vroegen hun klanten zelf een tas mee te nemen. Onder meer winkels van de kledingketen C&A, bouwmarkt Gamma en speelgoedzaak Bart Smit deden mee aan de proef van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en de Raad Nederlandse Detailhandel.

Plastic tasjes zijn een grote belasting voor het milieu. Daarom heeft de overheid in 2012 met de verpakkingsindustrie afgesproken het aantal plastic draagtassen terug te dringen. In Nederland worden per jaar bijna 25 miljoen kilo plastic tasjes gebruikt, oftewel 260 tasjes per persoon.

Behalve het vragen van geld zijn ook een landelijke voorlichtingscampagne en het gebruik van andere materialen voor tassen mogelijkheden om het aantal plastic tasjes terug te dringen. Het KIDV onderzoekt nog welke stoffen het meest duurzaam zijn.