Erdogan wil Duitse steun bij EU-koers Turkije

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil meer steun van Duitsland bij de Turkse onderhandelingen voor toetreding tot de Europese Unie. Dat heeft hij dinsdag in Berlijn in een toespraak gezegd.

Turkije is bereid hervormingen door te zetten die door de EU worden verlangd, aldus Erdogan. Maar daar staat tegenover dat Duitsland zich sterk maakt voor de Turkse toetreding.

De banden met Turkije zijn ook hecht, zegt de premier. Jaarlijks gaan vijf miljoen Duitsers in Turkije op vakantie. Drie miljoen mensen in Duitsland zijn van Turkse afkomst. Van hen mag de helft in de zomer zijn stem uitbrengen in de Turkse presidentsverkiezingen.

Turkije is sinds 1999 kandidaat voor een lidmaatschap. In 2005 werden de onderhandelingen opgestart. Echte voortgang is er sindsdien niet meer geboekt, omdat er in Europa veel kritiek is op met name het probleem van corruptie.

Het is niet zo dat Turkije alleen de EU nodig heeft, de EU heeft Turkije ook nodig, aldus Erdogan. De Turkse economie groeit gestaag door en het land vormt met zijn 77 miljoen inwoners een belangrijke brug tussen Noord-Afrika en de Balkan, benadrukte hij. Turkije kan daarom volgens hem een bijdrage leveren aan vrede en stabiliteit in de regio.