FOK!filmblik: Philip Seymour Hoffman (1967 - 2014)

Vandaag werd bekend dat acteur en regisseur Philip Seymour Hoffman is overleden. De Amerikaanse acteur werd dood aangetroffen in zijn appartement in Manhattan, New York. Het treurige nieuws werd bekendgemaakt via The Wall Street Journal. Philip Seymour Hoffman is 46 jaar geworden. In deze speciale FOK!filmblik kijken we terug op het leven van de populaire filmster.

Hoffman als Owen Davian in Mission: Impossible III
Hoffman als Owen Davian in Mission: Impossible III

De jonge jaren
Philip Seymour Hoffman wordt op 23 juli 1967 geboren in Fairport, New York. Nadat hij op de middelbare school in een aantal toneelstukken had meegedaan krijgt hij de smaak van het acteren te pakken en gaat een opleiding volgen aan de Tisch School of the Arts van de New York University, waar hij in 1989 de graad Bachelor of Fine Arts behaald. Het is in diezelfde tijd dat Hoffman ook voor het eerst te maken krijgt met drugs- en alcoholproblemen. Vlak nadat hij is afgestudeerd zoekt Hoffman een afkickkliniek op om van zijn verslavingen af te komen.

Philip Seymour Hoffman in Law and Order
Hoffman in Law and Order

De doorbraak
In 1991 maakt Philip Seymour Hoffman zijn debuut in de tv-serie Law & Order, waarin hij te zien is als aanklager Steven Hanauer in de episode The Violence of Summer. Datzelfde jaar is Hoffman ook voor het eerst op het witte doek te zien in de komische misdaadfilm Triple Bogey on a Par Five Hole. Zijn doorbraak in de filmindustrie maakt Hoffman in 1992 als hij een achterbakse klasgenoot van Chris O'Donnell speelt in Scent of a Woman. Bij het grote publiek zou Hoffman pas naam maken met zijn rol van Scotty J. in de film Boogie Nights.

Philip Seymour Hoffman was een acteur die vooral geliefd was in het indie-filmcircuit. Zo is hij te zien in rolprenten van regisseurs zoals Todd Solondz, Spike Lee, Cameron Crowe, David Mamet, Robert Benton, Anthony Minghella en Paul Thomas Anderson. Bij laatstgenoemde cineast was Hoffman in vijf van zijn zes grote speelfilms te zien (Hard Eight, Boogie Nights, Magnolia, Punch-Drunk Love en The Master). Daarnaast zien we Hoffman ook opduiken in prima (bij)rollen in grote titels als The Big Lebowski (1998), Red Dragon (2002), Cold Mountain (2003) en Mission: Impossible III (2006).

Philip Seymour Hoffman in Capote
Philip Seymour Hoffman in Capote

In 2006 ontvangt Hoffman een Oscar voor zijn rol van Truman Capote in de biografische film Capote. Ook voor zijn aandeel in de films Charlie Wilson's War (2008), Doubt (2009) en The Master (2011) zou de acteur een Oscarnominatie ontvangen. In 2010 staat Hoffman eenmalig ook achter de camera, als regisseur van het komische drama Jack Goes Boating, waarin hij eveneens de hoofdrol vertolkte.

In 2013 was Hoffman voor het laatst op het witte doek te zien als Plutarch Heavensbee in de film The Hunger Games: Catching Fire. Later dit jaar zal hij nog te zien zijn in onder meer de film A Most Wanted Man. In die door Anton Corbijn geregisseerde thriller, gebaseerd op een verhaal van John le Carré, speelt hij de rol van Günther Bachmann.

Hoffman in The Hunger Games: Catching Fire
Hoffman in The Hunger Games: Catching Fire

Toneel
Naast het maken van uitermate succesvolle films was Hoffman ook behoorlijk actief als toneelacteur op Broadway. Zo ontving hij een Tony-nominatie voor zowel Sam Shepard's True West in 2000 als Eugene O'Neill's Long Day's Journey into Night in 2003. Ook speelde hij in stukken als The Seagull, Defying Gravity, The Merchant of Venice, Shopping and F*@%ing en The Author's Voice. Daarnaast regisseerde Hoffman ook toneelstukken zoals Our Lady of 121st Street, In Arabia, We'd All Be Kings, Jesus Hopped the A Train en The Glory of Living.

Trivia
Philip Seymour Hoffman behoorde tot een selectief groepje van zeven acteurs die ooit zowel een Oscar, een B.A.F.T.A.-award, een Critic's Choice Award, een Golden Globe Award als een S.A.G.-award wonnen voor dezelfde rol. De andere acteurs die tot dit groepje behoren zijn chronologisch gezien: Geoffrey Rush voor Shine (1996), Jamie Foxx voor Ray (2004), Forest Whitaker voor The Last King of Scotland (2006), Javier Bardem voor No Country for Old Men (2007), Daniel Day-Lewis voor There Will Be Blood (2007), Heath Ledger voor The Dark Knight (2008), Christoph Waltz voor Inglourious Basterds (2009) en nogmaals Daniel Day-Lewis voor Lincoln (2012). Hoffman onving de filmprijzen voor zijn rol in Capote.

Hoffman behoorde eveneens tot een groep van acht acteurs die ooit een Oscar-nominatie ontvingen voor een film, waarin deze als priester te zien waren. De andere genomineerden waren in chronologische volgorde: Spencer Tracy in San Francisco (1936) en Boys Town (1938), Charles Bickford in The Song of Bernadette (1943), Bing Crosby in zowel Going My Way (1944) als The Bells of St. Mary's (1945), Barry Fitzgerald in Going My Way (1944), Gregory Peck in The Keys of the Kingdom (1944), Karl Malden in On the Waterfront (1954) en Jason Miller in The Exorcist (1973).

Hoffman was een fan van acteurs zoals Daniel Day-Lewis, Paul Newman, Meryl Streep en Christopher Walken.

In mei 2013 liet Hoffman zich behandelen in een afkickkliniek nadat hij weer was begonnen met het snuiven van heroïne. De acteur was 20 jaar clean maar had in 2012 een terugval.