Verhofstadt liberale kandidaat-voorzitter EC

De Europese liberalen hebben zaterdag in Brussel de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt aangewezen als hun kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie. Zowel de VVD als D66 behoren tot de liberale ALDE-partij.

Verhofstadt kreeg 79 procent van de afgevaardigden achter zich. De uitkomst is geen verrassing, nadat Europees Commissaris Olli Rehn zich een week eerder had teruggetrokken als kandidaat na bemiddeling door premier Mark Rutte. Hij blijft beschikbaar voor een economische of buitenland-post in de commissie namens de liberalen.

De tweestrijd dreigde de spanningen onder liberalen op te voeren. Verhofstadt, die nu de liberale fractie leidt in het Europees Parlement, geldt als een uitgesproken euro-federalist. Dat lag moeilijk bij velen binnen de VVD. Rehn daarentegen maakte als Eurocommissaris naam door zijn strikte economische koers.

Voor de VVD-lijsttrekker voor het EP, Hans van Baalen, is het een prima combinatie. "Verhofstadt is een sterke campaigner en Rehn heeft een duidelijke boodschap. Ik ben geen federalist, maar we zullen wel duidelijk maken dat uit de EU stappen het stomste is wat je kunt doen als je onze markten en banen wilt behouden."

D66-leider Alexander Pechtold is tevreden dat het pro-Europese geluid met Verhofstadt zal doorklinken. "D66 en de PVV zijn duidelijk over wat ze met Europa willen. Ik hoop dat de andere partijen tijdens de campagne ook een heldere lijn zullen trekken. Zo kunnen we de argwaan over de EU wegnemen."

Verhofstadt en Rehn zullen gezamenlijk campagne voeren voor de liberalen in de Europese verkiezingen in mei. Het is overigens onwaarschijnlijk dat Verhofstadt de Europese Commissie gaat leiden. Het zal eerder een christen-democraat of een sociaal-democraat worden, omdat deze fracties naar verwachting de grootsten in het volgende Europees Parlement zullen worden.