Gelderse korpsleiding beticht van racisme

PolitieHet Bureau Interne Zaken (BIZ) van het politiekorps Gelderland-Midden onderzoekt of de leiding van het korps zich schuldig heeft gemaakt aan racisme, discriminatie, machtsmisbruik en intimidatie. Twee agenten van Marokkaanse komaf beschuldigen de leiding van voornoemde zaken. BIZ neemt de klachten serieus en vindt dat de handelwijze en integriteit van de Gelderse korpschef Jos van Deursen en zijn managementteam nader moeten worden onderzocht.

Eén van de Marokkaanse politiemannen is een inspecteur wiens al goedgekeurde voordracht tot sectiecommandant van de Mobiele Eenheid, op het laatste moment werd geblokkeerd. BIZ heeft reeds vastgesteld dat die benoeming op grond van valse verklaringen is gedwarsboomd. Toen hij het probleem wilde bespreken met de korpsleiding, begonnen volgens hem de problemen pas goed. Niet alleen zou hij onheus zijn bejegend, ook zou er denigrerend en laatdunkend gedaan zijn over zijn Marokkaanse afkomst.

Volgens de inspecteur zette het managementsteam van de Gelderse politie hem meerdere keren onder druk om zijn klacht in te trekken. Zijn carrière bij de politie zou anders afgelopen zijn. Tevens werd hem de zeggenschap ontnomen over het speciale politieteam dat in Ede criminele Marokkaanse jongeren bestreed.

De andere politieman wiens klachten worden onderzocht, betreft een agent van Marokkaanse komaf die stelt in Zevenaar als allochtone agent te zijn weggepest.

De Arnhemse VVD-burgemeester Pauline Krikke, in haar functie ook korpsbeheerder van Gelderland-Midden, heeft gisteren opdracht gegeven voor het instellen van een onafhankelijke commissie die de beschuldigingen moet onderzoeken.