Rusland hekelt steun Westen voor oppositie Oekraïne

Rusland heeft zaterdag op de Münchner Veiligheidsconferentie felle kritiek geuit op de Westerse steun voor de oppositie in Oekraïne. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov meent dat dit alleen maar leidt tot escalatie van het geweld in het land.

Demonstraties tegen de Oekraïense regering begonnen twee maanden geleden toen president Viktor Janoekovitsj op het laatste moment besloot een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie niet te ondertekenen. In plaats daarvan ging hij met Moskou in zee. Inmiddels eist de oppositie het vertrek van Janoekovitsj en zijn regering.

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zei zaterdag dat de veiligheidstroepen in Oekraïne buitensporig hard hebben opgetreden. Maar volgens Lavrov komt dat alleen maar omdat het Westen aanzet tot 'steeds gewelddadiger' protesten. "Waarom horen we geen veroordelingen van diegenen die overheidsgebouwen innemen en bezetten, brandstichten, de politie aanvallen en zich bedienen van racistische, antisemitische en Nazistische leuzen?", zei Lavrov. "Waarom moedigen zo veel prominente Europese politici dergelijke acties aan?"