Medewerkers politie en AIVD naar Sochi

Medewerkers van inlichtingendienst AIVD en de Nationale Politie gaan naar de Olympische Winterspelen in Sochi. Ze gaan daar onder meer contacten onderhouden met de Russische politie- en inlichtingendiensten, bevestigt een politiewoordvoerder vrijdag na berichtgeving van de NOS.

De politie stuurt twee zogenoemde verbindingsambtenaren naar Rusland. Ze moeten een rol spelen als er problemen zijn met Nederlanders in Rusland. De medewerkers van de AIVD nemen in Sochi deel aan veiligheidsbriefings.

Volgens de politie is het gebruikelijk dat Nederlandse politiemensen bij grootschalige sportevenementen in het buitenland zijn. "Er zijn daar heel veel mensen uit Nederland, dus dan moet je zorgen dat ze ergens terechtkunnen", aldus de zegsvrouw.

Bezoekers van de Spelen moeten nog steeds rekening houden met een aanslag, bleek donderdag uit een aangepast reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wie afreist naar Sochi moet rekening houden met de aanwezigheid van vele politiemensen en uitgebreide veiligheidscontroles. Achter de bergen liggen deelrepublieken van Rusland waar het geregeld onrustig is.

Nederlanders die naar de Spelen gaan, krijgen het advies zich te laten registreren bij de Nederlandse ambassade in Moskou. Die opent gedurende de Spelen een consulair steunpunt in het Holland Heineken House.