Ex-begeleider hoort cel eisen voor misbruik

Justitie in Arnhem heeft vrijdag twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 48-jarige hulpverlener van het Evangelisch Begeleidingscentrum in 't Harde. Aart van P. staat terecht voor het plegen van ontucht met twee cliënten.

Om te voorkomen dat Van P. opnieuw over de schreef gaat eist het OM ook een extra lange proeftijd van vijf jaar. Volgens justitie had Van P. alleen oog voor zijn eigen lustbevrediging. Hij zou tussen 2009 en 2012 in de fout gegaan zijn. Juist het feit dat hij misbruik maakte van jonge, kwetsbare slachtoffers, wordt hem zwaar aangerekend. Van P. had seksueel contact met een van de cliënten van de zorginstelling. Een ander slachtoffer werd door Van P. betast, stelt de officier van justitie.

Ook zou hij een van de vrouwen ruim zestienhonderd seksueel getinte sms'jes hebben gestuurd. Van P. bekende tegenover de rechters in Arnhem verliefd te zijn geweest op een van de slachtoffers. Bij de politie bekende hij pas na meerdere verhoren in de fout te zijn gegaan. "Ik was bang voor de gevolgen", verklaarde hij in de rechtbank.

Volgens gedragsdeskundigen lijdt Van P. aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis en ziet hij zijn eigen fouten moeilijk in. Zij denken dat de recidivekans zonder behandeling groot is. De zaak tegen hem kwam eind 2012 aan het rollen nadat een van de patiënten aangifte tegen hem deed. Via haar slachtofferverklaring vertelde ze aanvankelijk haar mond niet open te durven doen uit angst voor Van P. De begeleider was een populaire man met een hoog aanzien binnen de instelling, vertelde ze de rechters. De vrouw zei bang te zijn geweest dat niemand haar zou geloven.

De advocaat van de oud-begeleider pleit voor vrijspraak. Volgens haar is in strikt juridische zin geen sprake van ontucht. Bovendien zou er sprake zijn geweest van vrijwillig contact tussen Van P. en zijn patiënten.

De uitspraak van de rechtbank in Arnhem wordt over twee weken verwacht.