Rechter oordeelt over publicatie dagboek Vaatstra

De rechter in Assen oordeelt vrijdag nog over het publicatieverbod van het dagboek van Maaike Terpstra, de moeder van het vermoorde meisje Marianne Vaatstra. Terpstra daagde Frides Laméris uit het Drentse Zuidlaren vrijdag voor de rechter omdat de man 41 pagina's uit dit dagboek op zijn website heeft gezet.

Het verhaal geeft de gevoelens van de moeder weer vanaf het moment dat haar dochter Marianne op 1 mei 1999 verdween. Het lichaam van het meisje werd kort daarna in een weiland gevonden. Ze was verkracht en vermoord. Pas 19 april 2013 werd de Fries Jasper S. door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot 18 jaar cel voor het vermoorden en verkrachten van Marianne.

De dagboekaantekeningen zijn ver voor de aanhouding van Jasper S. gemaakt. Het zijn de ervaringen en de diepste gevoelens van de moeder tijdens haar rouwproces. De moeder gaf haar dagboek ter inzage aan een vriendin. Vervolgens werd dit gedigitaliseerd en kwam het buiten medeweten van de moeder in handen van derden. Terpstra wil een publicatieverbod en dat alle documenten en kopieën aan haar worden overhandigd. Ook wil zij de namen en adressen van de personen aan wie een afschrift van het boek is verstrekt. De moeder wil dat de Drent niet binnen honderd meter in haar buurt komt en een contactverbod met alle familieleden van Marianne Vaatstra. Daarnaast vordert de vrouw een voorschot van vijftig duizend euro op de geleden schade.

Laméris is ervan overtuigd dat Jasper S. niet de moordenaar is. De werkelijke dader is volgens hem door een complot op het hoogste justitiële niveau buiten schot gehouden.

Het dagboek werd eerder al door Laméris op zijn website gezet. Hij werd op 3 november 2013 schriftelijk gesommeerd het boek van de site te halen. Dit gebeurde. In januari werden 41 pagina's in een pdf-bestand opnieuw zonder enige toestemming op de site geslingerd.

Advocaat Yehudi Moszkowicz noemde deze publicaties bijzonder pijnlijk voor Terpstra. 'De oude dag van de vrouw wordt door deze complotdenkers, die hier alleen maar een slaatje uit willen slaan, verziekt'. De advocaat werd vooraf aan de zitting per mail gewraakt. Laméris wenste niet de gang naar de rechtbank in Assen te maken. Hij vindt het een kwestie van rechtsongelijkheid als hij niet mag publiceren. Bovendien wilde de man niet in één zaal zitten met 'de jonge Moszkowicz'. De rechter ging hier niet in mee.