Britse terreurverdachte moet vrezen voor paspoort

Het Britse Lagerhuis heeft donderdag voor een amendement gestemd dat de regering de bevoegdheid geeft terreurverdachten hun Britse paspoort af te nemen. De wet werd met 297 stemmen voor en 34 tegen aangenomen. Labour onthield zich van stemmen.

De Liberale Democraten van vicepremier Nick Clegg kregen er vanuit hun eigen fractie van langs dat ze instemden met de paspoortwet. Voormalig minister Sarah Teather zei 'verbijsterd' te zijn dat haar partij zich achter het plan van minister van binnenlandse zaken Theresa May schaarde.

Ook de Conservatieve parlementariër Jacob Rees-Mogg plaatste zijn vraagtekens bij het uitrusten van de regering met wat hij 'willekeurige bevoegdheden' noemde. Hij waarschuwde voor het ontstaan van een subgroep van burgers die hun burgerschap hebben moeten inleveren. "Ik vrees dat als de regering de mogelijkheid wordt geboden paspoorten te vorderen van een bepaalde categorie Britse onderdanen, maar niet van anderen, dat dat oneerlijkheid mogelijk maakt."

Een ander voorstel uit de achterhoede van de Conservatieve Partij om buitenlandse criminelen niet langer toe te staan uitzetting tegen te werken door gebruik te maken van Europese mensenrechtenregels werd donderdag afgewezen.