Scholieren: pietendiscussie nieuws van 2013

De discussie over Zwarte Piet is volgens Nederlandse scholieren het nieuws van 2013. Dat blijkt uit de jaarlijkse scholierenpeiling van Nieuws in de Klas waaraan 1600 leerlingen hebben deelgenomen. De gifaanval in Syrië kwam op de tweede plaats, gevolgd door de tyfoon op de Filipijnen.

Leerlingen in het basisonderwijs verkozen de gifaanval in Syrië en de tyfoon boven de discussie over het discriminatoire gehalte van Zwarte Piet als nieuws van het jaar. In het voortgezet onderwijs denken scholieren daar anders over. Zij vonden de pietendiscussie het belangrijkste nieuws. Gemiddeld genomen is dat hét nieuwsonderwerp van 2013.

De in december overleden Nelson Mandela werd door de leerlingen met 51 procent van de stemmen verkozen tot nieuwspersoon van het jaar. Popzangeres Miley Cyrus kwam op de tweede plaats met negen procent van de stemmen dankzij haar extravagante gedrag. De leerlingen verkozen 'selfie' tot woord van het jaar.

Nieuws in de Klas, een initiatief van de brancheorganisatie van nieuwsbedrijven, stelde een jaaroverzicht samen van dertig gebeurtenissen uit 2013, dertig nieuwspersonen en dertig nieuwswoorden.