'Weekers niet onder druk gezet'

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft er zelf voor gekozen om op te stappen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) tijdens een persconferentie op het Catshuis donderdagmiddag. "Het is zijn eigen besluit geweest", antwoordde Rutte op de vraag of hij Weekers onder druk heeft gezet om op te stappen.

De premier zei verder dat hij het besluit van Weekers 'betreurt'. Hij was er naar eigen zeggen van overtuigd dat de staatssecretaris de problemen bij de Belastingdienst had kunnen oplossen. "Hij had mijn volle ondersteuning daarvoor."

Rutte wilde niet ingaan op de manier waarop Weekers woensdagavond het debat voerde. "Het gaat in de politiek niet alleen om debatten, maar ook over maatregelen nemen en problemen oplossen. Mijn opvatting is dat Weekers dat had gekund. Hij was een heel goede collega die verschrikkelijk hard heeft gewerkt. Hij heeft voor de VVD, voor de Belastingdienst en voor het land goede dingen gedaan."

Rutte verwacht begin volgende week een nieuwe staatssecretaris bekend te kunnen maken.

Frans Weekers trad woensdagavond af na een debat over problemen met toeslagen bij de Belastingdienst. Hij was tot de conclusie gekomen dat hij over onvoldoende draagvlak beschikte in de Tweede Kamer om zijn functie nog langer te kunnen uitvoeren. Premier Rutte liet in een reactie daarop weten het besluit van Weekers te 'respecteren'. Ook bedankt hij de politicus voor zijn 'grote inzet' de afgelopen jaren.