Geen groei voor bouw in 2014

De productie en de werkgelegenheid in de bouwsector in Nederland blijven dit jaar krimpen, ondanks de positieve berichten over de woningmarkt. Op de middellange termijn zijn de vooruitzichten wel positief. Dat voorspelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in zijn donderdag gepubliceerde verwachtingen.

De bouw van nieuwe woningen neemt naar verwachting van de EIB dit jaar af met zeven procent ten opzichte van 2013. Sinds het uitbreken van de crisis is de productie al met 35 procent gedaald.

De bouwers die volgend jaar mogelijk wel meer werk hebben, zijn actief in herstel en verbouwingen. Ondernemingen die bedrijfspanden bouwen en wegen aanleggen houden hun productie waarschijnlijk op peil, voorspelt de EIB. Het instituut spreekt daarom van een 'overgangsjaar' voor de totale bouwproductie.

Voor bouwvakkers wordt 2014 sowieso geen goed jaar. Het aantal banen in de sector is de afgelopen jaren al met zeventigduizend afgenomen. Voor dit jaar voorziet het EIB een verdere daling van tienduizend banen.

Het aantrekken van de woningmarkt zorgt er op de middellange termijn wel voor dat de bouw weer gaat groeien. Voor de bouwers van nieuwbouwwoningen levert dat volgens het EIB een groei op van meer dan tien procent. Bij de andere sectoren zou sprake zijn van een 'solide, gematigde groei'.