'Probleem toeslagen niet weg met vertrek Weekers'

Met het opstappen van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zijn de problemen met toeslagen nog niet opgelost. "Voor iedere bewindspersoon zou dit een moeilijk uit te voeren taak zijn geweest", verdedigde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zijn partijgenoot op Radio 1.

Het grootste probleem is volgens Zijlstra dat een systeem is opgetuigd met een 'enorme hoeveelheid toeslagen'. "Dat is voor de Belastingdienst moeilijk uit te voeren. Daarmee is het voor iedere bewindspersoon moeilijk dit aan te sturen."

Zijlstra wees erop dat negentig procent van de Nederlanders een vorm van overheidsfinanciering krijgt. "De staatssecretaris heeft zijn best gedaan om dat recht te trekken, we moeten constateren dat hem dat niet is gelukt. We zullen nu naar de toekomst moeten kijken."

Bij de kritiek die de oppositie woensdag op Weekers uitte wilde Zijlstra zich niet aansluiten. "Er waren problemen, de staatssecretaris is er niet in geslaagd die op te lossen en heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Daar heb ik respect voor."