Maker The Selfish Giant somber over Britse jeugd

Regisseur Clio Barnard maakt zich zorgen over de jeugd in Britse achterstandswijken. "Het is duidelijk dat vooral de jongens echt in grote problemen zitten", zegt ze tegen Novum Nieuws. "Het ontbreekt ze aan rolmodellen want vrijwel alle mannen in die gemeenten zijn werkloos en verslaafd." Barnards nieuwe film The Selfish Giant is momenteel te zien op het International Film Festival Rotterdam.

Het drama over twee Britse jongens die bijverdienen door schroot in te zamelen ging vrijdag in première en dingt ook mee naar de IFFR Publieksprijs. Het verhaal speelt zich af in en om een Britse arbeidersgemeenschap waar de textielindustrie in de jaren tachtig volledig is ingestort. De enige banen die nog over zijn, worden traditioneel door vrouwen vervuld en de meeste mannen voelen zich daar te goed voor.

"Dat heeft natuurlijk zijn weerslag op twee beïnvloedbare knullen van 12 en 13", zegt Barnard. "Het zijn de liefste jongens, die echter door de erbarmelijke omstandigheden stelselmatig de criminaliteit in worden gedreven. Het is dieptreurig, en niemand weet werkelijk wat we eraan kunnen doen."

De titel The Selfish Giant verwijst naar het gelijknamige korte verhaal van Oscar Wilde. Het sprookje vertelt over een reus die een magische tuin heeft maar die niet met de buurtkinderen wil delen. "Ik wilde het victoriaanse verhaal in een modern jasje steken", legt Barnard uit. "De centrale thema's blijven egoïsme en hebberigheid en iedereen steekt elkaar de ogen uit voor een paar tientjes. Het recht van de sterkste heerst en uiteindelijk zijn de kinderen de dupe. Als we daar werkelijk iets aan willen doen, moet de hele ideologie veranderen. Maar ja."

De filmmaakster ziet de manier waarop de Britse staat dergelijke jeugddelinquenten aanpakt als onderdeel van het probleem. "Ze worden wegens wangedrag van school gehaald, maar daarna is er niemand die ze echt opvangt. Vervolgens gaat het natuurlijk van kwaad tot erger. De beste manier om ze uit die vicieuze cirkel te halen, is nu juist te zorgen dat ze een goede opleiding krijgen. Maar een school krijgt weer niet de middelen om echte probleemjongeren te begeleiden. Dat gaat al dertig jaar mis."

Deze bij vlagen uitermate sombere film viel echter bij het filmhuispubliek in goede aarde. The Selfish Giant won vorig jaar op het filmfestival van Cannes al de Europa Cinemas Award, maakte kans op de Lux Award van het Europees Parlement en werd uitgeroepen tot beste film van het filmfestival van Stockholm.

Het IFFR loopt nog tot en met zondag. Op vrijdag worden de juryprijzen uitgereikt, op zaterdag de publieksprijs, waarvoor The Selfish Giant dus nog in de race is. De film draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscoop.