Fed bouwt stimuleringsprogramma verder af

De Federal Reserve vermindert zoals verwacht het maandelijkse bedrag waarvoor schuldpapier wordt opgekocht ter ondersteuning van de Amerikaanse economie van 75 naar 65 miljard dollar. Dat maakte de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten woensdag bekend. De rente blijft op het historische lage niveau van 0 tot 0,25 procent.

Vorige maand begon de Fed met de afbouw van zijn stimuleringsprogramma, waarmee 85 miljard dollar per maand aan liquiditeit in de markt werd gebracht. Dat was volgens de centrale bank nodig om de kredietverlening en daarmee investeringen in groei aan te jagen, maar nu moet de economie geleidelijk weer op eigen benen komen te staan.

Ook sinds de laatste beleidsvergadering in december heeft de Fed signalen gekregen dat de economische activiteit aantrekt. Met name de consumentenuitgaven en bedrijfsinvesteringen stijgen de laatste maanden harder dan voorheen. Indicatoren over de arbeidsmarkt geven een gemengd beeld, maar laten in het algemeen een verbetering zien. De werkloosheid is gedaald maar blijft volgens de Fed op een hoog niveau.

Ook de economische vooruitzichten zijn verder verbeterd. Er blijven risico's op de loer liggen die de groei bedreigen, met name bezuinigingen op de overheidsuitgaven, maar de mate waarin die het herstel afremmen is volgens de Fed afgenomen. De centrale bank gaat ervan uit dat met het nieuwe stimuleringsniveau de economie gematigd zal blijven groeien, en de werkloosheid geleidelijk verder zal dalen.

Het was de laatste Fed-vergadering waarbij Ben Bernanke de voorzittershamer ter hand nam. Hij maakt eind deze maand plaats voor Janet Yellen.

Fed bouwt stimuleringsprogramma verder af
Fed bouwt stimuleringsprogramma verder af (Foto: ANP)