AEX sluit iets lager

De Amsterdamse beurs is woensdag in het rood gesloten na een turbulente dag waarin vooral Philips het zwaar had. De AEX eindigde 0,7 procent lager op 389,33 punten. De index opende echter vier punten hoger, om vervolgens weg te zakken tot onder de 385. Daarna zette een licht herstel in. De omringende beurzen leden vergelijkbare verliezen als op het Damrak.

In de hoofdindex sloten zestien fondsen lager, negen fondsen kwamen hoger uit. Het grootse verlies kwam voor rekening van Philips na een adviesverlaging door Barclays. Analisten menen dat door de moeilijke omstandigheden de effecten van het kostenbesparingsprogramma niet zichtbaar worden. Philips werd 3,4 procent minder waard.

PostNL wist de weg omhoog wel te vinden. Het postbedrijf koerste 2,8 procent hoger na speculaties over een verlaging van het aantal bezorgdagen van vijf naar vier of mogelijk zelfs drie.

In de AMX deed USG People goede zaken na positieve analistenrapporten. ING noemde de uitzender koopwaardig. USG People werd 3,4 procent meer waard. De AMX sloot 0,1 procent lager.

Tegenover de winst van USG People stond het koersverlies van Pharming. De pennystock werd 7,9 procent minder waard. OCI leverde 2,3 procent in, ondanks nieuwe bouwopdrachten ter waarde van zeshonderd miljoen dollar die het Egyptische bedrijf ontving.

Onder de smallcaps viel Arseus op met een dagwinst van 2,1 procent na een koopaanbeveling door ING. Ook Galapagos deed goede zaken. Het biotechbedrijf werd zo'n 7 procent meer waard, geholpen door een koopadvies van UBS. Verder kondigde Galapagos een tweede fase aan voor een middel tegen Crohn. Bij succes levert dit een betaling door AbbVie van vijftig miljoen dollar op.