Amerika buigt zich over verblijfsvergunning Bieber

De Amerikaanse overheid moet zich gaan buigen over de verblijfsvergunning van Justin Bieber. Een petitie om het Canadese tieneridool uit de Verenigde Staten te zetten, heeft meer dan honderdduizend handtekeningen opgeleverd. Daarom moet de overheid met een officiële reactie op de petitie komen.

De handtekeningenactie om Bieber uit de VS te laten zetten werd vorige week na de arrestatie van de 19-jarige zanger in het leven geroepen. Bieber, die in Californië woont, werd woensdag in Miami Beach aangehouden na een illegale straatrace. Het tieneridool gaf toe dat hij alcohol, drugs en medicijnen had gebruikt.

"Wij, de burgers van de Verenigde Staten, willen graag dat de gevaarlijke, onverantwoordelijke, destructieve en drugsgebruikende Justin Bieber wordt gedeporteerd", luidt de introductie van de petitie. Volgens de initiatiefnemers is Bieber een bedreiging voor de veiligheid en heeft hij een slechte invloed op de Amerikaanse jeugd. "We willen Justin Bieber graag verbannen uit onze maatschappij."

Inmiddels zijn ook meerdere petities gestart om Bieber juist niet te laten deporteren. "Mensen zien hem alleen als bad boy, maar kijken niet naar alles wat hij heeft gedaan om mensen over de hele wereld te helpen", vinden de initiatiefnemers van een van de petities. De handtekeningenacties om Bieber niet uit het land te zetten zijn aanzienlijk minder succesvol. Tot nu toe zijn de twee petities samen nog geen tweeduizend keer ondertekend.

De handtekeningenverzamelaars die Bieber in de VS willen houden vinden dat andere sterren veel ergere dingen hebben gedaan. "Kijk naar Chris Brown. Hij is zelfs aangeklaagd voor mishandeling", schrijven de initiatiefnemers over de Amerikaanse r&b-zanger die Rihanna in elkaar timmerde. "Dat het hier over Justin Bieber gaat en niet een of andere rapper, betekent niet dat Bieber dit verdient."

Dat de petitie om Bieber uit de VS te laten zetten ruim honderdduizend handtekeningen heeft opgeleverd, betekent niet automatisch dat president Barack Obama zich over Biebers verblijfsvergunning buigt. De Amerikaanse regering moet met een reactie komen. Op de petitiesite belooft ze dat zo snel mogelijk te doen.

Of Obama zich thuis populair maakt als Bieber terug naar Canada wordt gestuurd, is nog maar de vraag. Sasha en Malia Obama, de 15-jarige en 12-jarige dochters van de president, zijn fans van de zanger. Justin heeft meerdere malen opgetreden in het Witte Huis en Malia stond in 2012 vooraan tijdens een concert van de zanger.