Weekers onder vuur in debat toeslagen

De Tweede Kamer heeft forse kritiek op staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en de manier waarop hij omgaat met de problemen met de uitbetaling van toeslagen. Een deel van de oppositie eist excuses aan de gedupeerden.

De oppositie verwijt Weekers dat hij te weinig heeft gedaan om te voorkomen dat meer dan honderdduizend mensen al maanden geen toeslagen voor huur of zorg hebben ontvangen. Dat hangt samen met het feit dat toeslagen sinds kort nog maar op één rekeningnummer zijn te ontvangen. Deze maatregel is bedoeld om fraude tegen te gaan.

SP-Kamerlid Arnold Merkies stelt dat Weekers te weinig regie voert en in een 'papieren werkelijkheid' leeft. Excuses zijn op zijn plaats, stelde Merkies. Dat vindt ook ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. Zij wil dat alle gedupeerden deze week nog hun toeslagen krijgen uitgekeerd.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver neemt het Weekers kwalijk dat hij de problemen heeft getypeerd als 'enig ongemak'. "Dat is volledig losgezongen van de realiteit. Mensen kunnen hun huur niet meer betalen. Dat is geen ongemak, dat is bittere ernst." D66-Kamerlid Wouter Koolmees vroeg zich af of Weekers de zaak nog wel onder controle heeft.

Verschillende Kamerleden wezen erop dat het niet voor het eerst is dat Weekers de indruk wekt dat hij de Belastingdienst niet onder controle heeft. Zijn positie kwam eerder aan het wankelen door de grootschalige fraude met toeslagen door Bulgaren.