Eindhoven en Tilburg starten 'inlichtingendienst'

Steden Eindhoven en Tilburg willen met eigen inlichtingsdiensten politiegegevens analyseren, omdat politie en justitie niet genoeg tijd en middelen hebben om dat zelf goed te doen. Daarnaast richt de politie zich te veel op strafrecht en willen gemeenten delicten juist voorkomen, staat woensdag te lezen in dagblad Trouw.

Burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) van Eindhoven zegt in de krant dat de opsporingscapaciteit van het OM beperkt is. Daarom wil hij dat Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ervoor zorgt dat gemeenten de beschikking krijgen over politiedata. Die gegevens zijn nu nog beschermd.

In zowel Eindhoven als Tilburg analyseren medewerkers van de gemeente data over criminaliteit. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vroegtijdig een inbraakgolf signaleren, terwijl politie zich juist meer richt op effecten achteraf. Daarnaast zou de politie te weinig oog hebben voor kleine criminaliteit, schrijft de krant.

Ook kan de gemeente de data gebruiken voor nieuwe beleidsvorming. Als voorbeeld noemt Van Gijzel het jeugdbeleid van de gemeente in de krant. Als een oudere broer in aanraking is gekomen met justitie, kan de gemeente ervoor zorgen dat jongere kinderen in het gezin niet in de problemen komen.