Bedrijven boos op Bouterse om nieuwe feestdag

Het Surinaamse bedrijfsleven reageert woedend op een besluit van president Desi Bouterse om opnieuw een officiële feestdag in te voeren. Aanstaande vrijdag, de dag waarop het Chinees nieuwjaar wordt gevierd, zal ook in Suriname een nationale vrije dag zijn, zo besloot Bouterse maandagnacht.

Het is de vijfde nationale feestdag die Bouterse sinds zijn aantreden in 2010 instelt. Suriname kent daardoor al zestien vrije dagen, dubbel zoveel als Nederland. "Sinds gisteravond ben ik door tientallen boze ondernemers gebeld", klaagt Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. "Plots zomaar vrije dagen afkondigen is funest voor zowel planning als productie. Bedrijven die ervoor kiezen toch open te zijn zullen hun personeel plots dubbel moeten betalen."

Het bedrijfsleven is vooral kwaad omdat het besluit zo kort van tevoren is genomen, zonder enig overleg te plegen. "De regering moet tot de orde worden geroepen. Dit kan niet zomaar worden geaccepteerd", vindt Welzijn.

Het plotse besluit van Bouterse heeft niet alleen gevolgen voor het bedrijfsleven. Het stuurt ook de planning van de rechterlijke macht in de war. Zo kunnen er volgens de Surinaamse nieuwssite Starnieuws aanstaande vrijdag verschillende rechtszaken niet doorgaan. Daardoor moeten enkele verdachten noodgedwongen in vrijheid worden gesteld, omdat de maximale termijn van hun voorlopige hechtenis anders wordt overschreden.

De Chinese gemeenschap in Suriname reageert wel verheugd. Ze hebben stevig gelobbyd bij president Bouterse om hun nieuwjaarsdag als nationale feestdag erkend te zien. Het overgrote deel van de Chinezen in Suriname is actief in de detailhandel en de wegenbouw en had anders maar heel moeilijk kunnen deelnemen aan het nieuwjaarsfeest. Dat wordt in Suriname traditioneel gevierd door verscheidene Chinese verenigingen, onder meer door vuurwerk af te schieten.

De voorbije jaren verhief Bouterse al het Offerfeest, nationale dag van de Marrons, het Hindoeïstische lichtjesfeest Divali en de herdenking van zijn eigen staatsgreep van 1980 tot nationale feestdagen. Vooral die laatste beslissing kwam hem op forse kritiek te staan.