'Van der G. moet achter tralies blijven'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet er 'alles aan doen wat in zijn macht ligt' om ervoor te zorgen dat Volkert van der G. zijn volledige gevangenisstraf van achttien jaar uitzit. Dat zei Lilian Helder (PVV) dinsdagavond tijdens het debat in de Tweede Kamer over het proefverlof van de moordenaar van Pim Fortuyn.

"De moordenaar van Fortuyn heeft niets in onze samenleving te zoeken", betoogde Helder. Van een vervroegde vrijlating in mei van dit jaar kan dan ook geen sprake zijn, stelde zij.

Het Openbaar Ministerie zou inmiddels besloten hebben om een nieuw onderzoek te doen naar Volkert van der G. Het onderzoek zou bedoeld zijn om te kijken of het wel verantwoord is om Van der G. vervroegd vrij te laten. Helder denkt dat Teeven achter dit onderzoek zit. Zij noemde het wel erg toevallig dat luttele uren voor het debat bekend wordt dat er zo'n onderzoek komt.

Helder nam het Teeven kwalijk dat hij zich achter dit onderzoek verschuilt en zelf niet duidelijk stelling durft te nemen.

Peter Oskam (CDA) is blij met het onderzoek, omdat er nu duidelijkheid komt. Als blijkt dat Van der G. geen gevaar meer vormt voor de samenleving, dan kan hij wat Oskam betreft in mei de gevangenis verlaten. "Als er gevaar voor herhaling is mag hij niet eerder vrijkomen."