Experts noemen gaswinningsplannen risicovol

Onafhankelijke deskundigen waarschuwen dat Groningen niet veiliger wordt door de maatregelen van het kabinet om gaswinning rond Loppersum met tachtig procent terug te brengen en de gasproductie in de rest van Groningen op peil te houden. Dat meldt de NOS dinsdagavond.

De experts vinden dat te veel risico's worden genomen bij de plannen voor toekomstige gaswinning. Veiligheid zou niet ondergeschikt moeten worden gemaakt aan de gascontracten, is de waarschuwing die oud-ingenieur Adriaan Houtenbos afgeeft.

Bovendien zou het terugschroeven van gaswinning bij Loppersum kunnen zorgen voor grote drukverschillen verderop in het Groninger gasveld. Dat zou tot extra aardbevingen kunnen leiden, stelt geoloog Peter van der Gaag. Hij vindt dat het kabinet meer zou moeten luisteren naar onafhankelijke onderzoekers. Daarnaast is er volgens hem te weinig gebruikgemaakt van actuele kennis op het gebied van door mensen veroorzaakte aardbevingen.

Hoogleraar geologie aan de Katholieke Universiteit Leuven Manuel Sintubin vindt dat drastische maatregelen moeten worden getroffen, laat hij aan de NOS weten. Mensen zouden geëvacueerd moeten worden, huizen verstevigd en dijken versterkt. Daarnaast zou een campagne Groningers bewuster moeten maken van de gevaren van aardbevingen en hoe zij zich daarop moeten voorbereiden, aldus Sintubin.