CPB: Kabinet te positief

Icoon EconomieVolgens nog niet gepubliceerd onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) lijden veel meer huishoudens onder de maatregelen van het kabinet dan het kabinet zelf denkt. Dat zeggen goed geïnformeerde bronnen vandaag in Trouw. De vakbonden riepen al langer dat veel meer mensen moesten inleveren als gevolg van het nieuwe zorgstelsel dan het kabinet dacht. Daarom zegde premier Balkenende tijdens het voorjaarsoverleg toe dat een 'technische commissie', bestaande uit vakbonden en het CPB, het stelsel nog eens onder de loep mochten nemen. Dat is gebeurd en de vakbonden blijken gelijk te hebben.

Hoewel het verlies in koopkracht door de hele bevolking te zien is, zijn er wel duidelijke accenten. Onder de 1,1 miljoen huishoudens die erop achteruit gaan, bevinden zich 400.000 alleenstaanden zonder kinderen, 300.000 tweeverdieners zonder kinderen, 100.000 alleenstaande senioren en 100.000 samenwonende of gehuwde senioren. Deze getallen komen overeen met de schattingen die de vakbonden eerder al gemaakt hadden. De bedragen zijn alleen wel lager dan geschat.

Het kabinet wil het probleem niet meer met de vakbonden bespreken, maar meteen in de Tweede Kamer behandelen. Bij monde van minister Hoogervorst van volksgezondheid heeft het kabinet tot nu toe volgehouden dat maar weinig mensen in zouden leveren. Er is wel 200 miljoen beschikbaar voor koopkrachtverlies.