Limburgse rechters weigeren dienstauto op te geven

De president van rechtbank Limburg Peter Pulles en zijn collega Fred van Gulik blijven gebruik maken van een dienstauto met chauffeur voor hun woon-werkverkeer ondanks een negatief advies van de Raad voor de Rechtspraak. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag. De Raad concludeerde in een advies van maart vorig jaar dat 'niet goed kan worden uitgelegd' dat op kosten van de rechtbank een chauffeur tussen Gelderland en Limburg rijdt om het duo op te halen en terug te brengen.

Volgens de Raad zijn de kosten per jaar 'aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld een pied-à-terre voor elk van de bestuursleden', schrijft het NRC. Wel noemt de Raad het samen reizen van de de bestuurders in één auto met chauffeur 'een creatieve oplossing'. De Raad vindt dat de rechtbank eerst een wettelijk verplicht advies had moeten vragen voordat het gebruik van de dienstauto met chauffeur was begonnen.

De rechtbank sloeg het advies van de Raad in de wind. Daarmee wijkt de rechtbank af van de richtlijnen van de Raad. Lid van het rechtbankbestuur en plaatsvervangend president Leo Gruiters benadrukt dat Pulles en Van Gulik niet zelf het besluit hebben genomen om de auto te blijven gebruiken. De auto kost 66.500 euro per jaar.

In de auto kunnen Pulles en Van Gulik tenminste doorwerken en overleggen, zegt Gruiters tegen de krant. Met het openbaar vervoer van het Gelderse Angerlo naar Roermond of Maastricht is niet te doen, aldus Gruiters. Wel heeft hij 'mogelijke imagoschade' onvoldoende betrokken in zijn afwegingen.

De Raad heeft drie andere adviesaanvragen voor een auto met chauffeur wel positief beoordeeld, bijvoorbeeld vanwege een te grote afstand na samenvoeging van gerechtshoven.