Rabobank schrapt 1000 tot 2000 banen

De Rabobank schrapt tot en met 2016 duizend tot tweeduizend van de 11.500 arbeidsplaatsen bij de centrale organisatie in Utrecht. Het schrappen van de banen maakt onderdeel uit van een reorganisatie bij Rabobank Nederland, waardoor de kosten in 2016 minimaal 220 miljoen lager moeten zijn dan vorig jaar. Dat heeft de bank vrijdag bekendgemaakt.

De Rabobank maakte eerder al bekend dat bij de lokale vestigingen tot en met 2016 naar verwachting achtduizend arbeidsplaatsen komen te vervallen op een totaal van circa 28 duizend. Rabobank wil uiteindelijk honderd lokale banken hebben in Nederland. Het schrappen van de duizend tot tweeduizend banen op het hoofdkantoor komt bovenop het verdwijnen van de achtduizend arbeidsplaatsen.

De Nederlandse activiteiten van Rabobank International worden samengevoegd met Rabobank Nederland. Dit leidt volgens de bank tot aanvullende kostenbesparingen. Een deel van de duizend tot tweeduizend banen die verdwijnen, worden geschrapt bij deze Nederlandse tak, bijvoorbeeld door het samenvoegen van afdelingen communicatie en personeelszaken. De samenvoeging heeft niets te maken met de Libor-affaire, benadrukt een woordvoerder van de bank.

Lid van de raad van bestuur Ralf Dekker, die de leiding heeft over de reorganisatie, stelt ervan overtuigd te zijn dat het 'beter, sneller en slimmer kan in de centrale organisatie, tegen lagere kosten'. "Lokale banken lopen daarin voorop. Volgens plan volgt nu de centrale organisatie. De integratie van de Nederlandse activiteiten van Rabobank International wordt daar aan gekoppeld. Dit alles met het doel een betere samenwerking, minder bureaucratie en meer slagvaardigheid."

De komende maanden worden de plannen nader uitgewerkt en moet duidelijk worden wat precies de gevolgen zijn voor het personeel.