Man ontdekt bevroren vos in meer

In Nederland mag het bij 1 milimeter sneeuw al een 'winter des doods' zijn, in Zweden weten ze wel beter. De 26-jarige Zweed Jeffer Sandström kreeg namelijk gisteren de schrik van zijn leven toen hij aan het schaatsen was op een meer in de buurt van Jönköping. De man trof in het ijs een compleet bevroren vos aan.

Nadat het een aantal dagen stevig had gevroren leek het Sandström wel een goed idee om het bevroren meer uit te proberen. In het meer lag een ijslaag van zo'n 3 tot 5 centimeter dikte en afgezien van wat gekraak was de ijsvloer prima te berijden.

De Zweed was al enige uren aan het schaatsen toen hij vanuit een ooghoek iets in het ijs zag steken. In eerste instantie dacht Sandström dat iemand afval had achtergelaten, maar bij nader onderzoek bleek er tot zijn grote verbazing een complete vos in het ijs te liggen.

Het wilde dier is waarschijnlijk door het ijs gezakt, kon daarna niet meer aan wal komen en is verdronken in het ijskoude water. Het is niet de eerste keer dat er een bevroren dier in een Scandinavisch meer aan wordt getroffen. Zo werd in Noorwegen al eens een eland en een complete school vis in bevroren toestand in een meer aangetroffen.