Spanning Oekraïne loopt op na ultimatum

Duizenden mensen hebben in de Oekraïense hoofdstad Kiev de nacht buiten doorgebracht uit protest tegen de regering. Op het centrale plein van Kiev werden honderden autobanden in brand gestoken, waardoor er een dikke, zwarte rookwolk boven het centrum van de stad hing.

Woensdagavond stelde de oppositie president Viktor Janoekovitsj een ultimatum, nadat ten minste twee doden waren gevallen bij het volksprotest. De betogers eisen van de president dat hij binnen 24 uur vervroegde verkiezingen aankondigt, zijn regering ontbindt en de keiharde antiprotestwetgeving schrapt. Gebeurt dat niet dan roept hij daarmee de woede van het volk over zich af, zei oppositieleider Arsenij Jatsenjoek eerder. De oppositie riep de betogers op de komende 24 uur niet de confrontatie te zoeken met de politie.

Als Janoekovitsj niet van wijken weten dan 'trekken we morgen samen verder op', zei Jatsenjoek woensdag. "Als we dan een kogel in het voorhoofd krijgen, dan krijgen we maar een kogel in het voorhoofd."

In Kiev hing donderdag een gespannen sfeer. Er gingen geruchten over arrestaties onder activisten door de politie, maar politie en demonstranten bleven nog bij elkaar uit de buurt, met een muur van dikke rook tussen hen in.

Woensdag sloeg de oproerpolitie op betogers, vrijwillige hulpverleners en journalisten in. Het ministerie van binnenlandse zaken liet weten dat zeventig mensen waren opgepakt.

De Verenigde Staten en de Europese Unie veroordeelden het geweld. Maar de VS keurden ook het optreden van rechtsradicale activisten af.

Rusland beschuldigt het Westen ervan zich in Oekraïense zaken te mengen. De woordvoerder van president Vladimir Poetin, Dmitri Peskov, sprak daar in de Komsomolskaja Pravda 'verontwaardiging' over uit.