'Nog weinig beloofde Wajong-banen'

Werkgevers die geen vacatures hebben, hebben die ook niet voor jongeren met een handicap. Die angst heeft CNV Vakmensen. Tachtig procent van de werkgevers in de sectoren vervoer, voeding, industrie en bouw heeft volgens de bond geen banen beschikbaar. CNV maakt zich dan ook zorgen over de belofte van werkgevers om dit jaar 2500 Wajongers aan een baan te helpen.

De belofte van de werkgevers is onderdeel van het vorig voorjaar afgesloten sociaal akkoord tussen overheid en de werkgevers- en werknemersorganisaties. In 2026 moeten in totaal honderdduizend jongeren met een handicap aan een baan geholpen zijn. Als de werkgevers daar de komende jaren geen werk van maken, stelt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) in 2016 alsnog een wettelijk minimum in.

CNV Vakmensen wil voorkomen dat dat quotum er alsnog moet komen, zegt vicevoorzitter Piet Fortuin. "We menen dat extra inspanningen beter werken dan een quotumverplichting. Jongeren voelen zich meer welkom en worden dan beoordeeld op hun prestaties en niet op hun handicap." Als stok achter de deur vindt de bond de wettelijke verplichting wel een goed middel.

Het onderzoek van CNV Vakmensen is voor GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman reden om te pleiten voor een directe invoering van de wettelijke verplichting. "Staatssecretaris Klijnsma moet ophouden te vertrouwen op de blauwe ogen van de werkgevers", laat Voortman weten.