EU-referendum gaat niet door

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet niets in het pleidooi van het Burgerforum EU om een referendum te houden over de 'sluipende machtsoverdracht' aan Brussel. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat over een 'burgerinitiatief' waarmee om zo'n referendum wordt gevraagd.

De VVD gelooft niet in referenda in het algemeen, zei VVD-Kamerlid Mark Verheijen. "Dat kan geen verrassing zijn. Gekozen volksvertegenwoordigers zijn integraal verantwoordelijk voor hun besluiten." Coalitiegenoot PvdA is voor een referendum als de EU-verdragen worden gewijzigd, maar is het niet eens met de indieners dat er nu sprake is van 'sluipende machtsoverdracht'. Alles wordt in de Tweede Kamer besproken, stelde Kamerlid Marit Maij.

Diverse oppositiepartijen zijn wel voor een referendum. Onder de voorstanders is de ChristenUnie. Dat is een novum voor die partij. Volgens Kamerlid Gert-Jan Segers zijn er extra 'drempels' nodig tegen verdere machtsoverdracht. "Bij afwezigheid van andere drempels aanvaarden wij in deze specifieke situatie een referendum."

Ook het CDA, van oudsher mordicus tegen referenda, sluit een referendum niet langer uit. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelde voor de Raad van State advies te vragen over manieren waarop Nederland macht kwijtraakt aan Europa en wat voor waarborgen er mogelijk zijn om dat tegen te gaan.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) sprak tijdens het debat tegen dat er sprake is van een stiekeme overdracht van macht. "Over alles is hier in de Tweede Kamer besloten", stelde Timmermans. De onvrede over Brussel komt volgens Timmermans vooral doordat de EU niet doet wat zij moet doen. Daar moet verandering in komen, zei hij.

Het burgerinitiatief is door zo'n 63 duizend mensen ondersteund. Het werd dinsdagavond in de Kamer toegelicht door een van de initiatiefnemers, publicist Thierry Baudet. Hij stelde dat de Tweede Kamer zijn eigen macht uitholt door steeds meer macht over te dragen aan Europa. Volgens Baudet mag dat niet zonder dat de bevolking daarmee instemt.

Door middel van een burgerinitiatief kunnen niet-politici een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer krijgen. Daarvoor zijn minstens veertigduizend handtekeningen nodig.